Afkoppelen op eigen terrein

Wat is afkoppelen?

Afkoppelen is het aanpassen van hemelwater afvoer (HWA) leidingen waardoor deze niet langer op het vuilwater riool lozen. Dit wil dus zeggen dat het ‘schone’ water dat tijdens een regenbui valt niet meer naar het vuilwater riool gaat. Het gaat erom dat het water plaatselijk de grond in gaat of bijvoorbeeld wordt afgevoerd naar open water in de omgeving. 

Hoe kan ik mijn huis afkoppelen?

Uw huis kunt u op verschillende manieren aanpassen, op een manier die bij uw situatie past. Zo kunt u beginnen met het plaatsen van een bocht in de regenpijp. Daarna kan de pijp naar het riool worden afgesloten en kan het water boven de grond de tuin in lopen of via een goot naar de straat. Zo blijft het schone regenwater in de wijk. 

Waar moet ik op letten?

  • Zorg ervoor dat water goed wegstroomt van het huis en niet tegen het huis aan spettert.
  • Zorg dat u 1,5 m afstand van de gevel aanhoudt voordat het water de grond in kan. 
  • Denk erover na dat het water voldoende ruimte krijgt, ook als het meer dan gemiddeld regent zou het water voldoende ruimte moeten hebben om te kunnen overstromen (bijvoorbeeld op een grasveld, trottoir of straat).

Wat is belangrijk?

Regenwater kan alleen snel in de grond wegzakken bij een geschikte bodemgesteldheid (zanderige grond). Ook bij hoogstaand grondwater zakt het regenwater niet voldoende weg. Bij slecht doorlatende grond of hoogstaand grondwater koppelt u af middels een goot en het regenwaterriool van de gemeente. 

Kan ik subsidie krijgen voor het afkoppelen van mijn huis?

De kosten voor het afkoppelen van de voorkant van de huizen in Erp-Oost worden tijdens het project Erp-Oost klimaatrobuust door de gemeente gedragen. Na het project is het voor eigen kosten.

De achterkant van uw woning is voor eigen rekening. Via waterschap Aa en Maas kunt u subsidie aanvragen voor het afkoppelen van de achterkant van uw huis. Gesubsidieerd wordt het afkoppelen en laten infiltreren via een wadi of ondergrondse infiltratiekratten. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van de afgekoppelde daken.  

Via het Waterschap Aa en Maas is ook subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een groendak en het plaatsen van een regenton.

Meer weten over de subsidies van Waterschap Aa en Maas.

Nut van een regenton

Een regenton vangt regenwater op en laat het niet naar het riool lopen. Het water kunt u in de tuin of voor kamerplanten gebruiken. De regenton wordt met een vulautomaat gevuld, die in de regenpijp geplaatst wordt. De vulautomaat zorgt ervoor dat de regenton niet overstroomt als de ton vol is. Dan loopt het water weer via de regenpijp weg. Voor een goed effect plaatst u een grote regenton voor meer dan 200 liter water of nog meer. Alleen het plaatsen van een regenton is niet volledig afkoppelen. 

Wat draagt afkoppelen bij aan de klimaatopgave?

Afkoppelen houdt het regenwater in de wijk. Zo voorkomen we droogte in hete zomers en zorgen we voor verkoeling. Afkoppelen voorkomt wateroverlast, vooral bij stortbuien, omdat veel minder water in het riool terechtkomt. 

Laat ons weten als u interesse heeft!

Heeft u interesse in het afkoppelen van de voorkant van uw woning? U kunt nu uw interesse doorgeven via onderstaande ‘knop’. Wanneer de uitvoering van het project Erp-Oost Klimaatrobuust begint zal de gemeente Meierijstad en/of de uitvoerder contact met u opnemen. Zo kan samen gekeken worden naar de wensen voor het afkoppelen van de voorkant van de woning. De gemeente betaald het afkoppelen van de voorkant van uw woning. 

Ja, ik wil meer weten en stuur een mail.

Het opgeven van uw interesse is geheel vrijblijvend.

AFKOPPELEN OP EIGEN TERREIN

Goten om af te koppelen aan de voorzide van het huis

Infiltratie in de (voor)tuin

Voorbeelden van regentonnen

Waterdoorlatende doorstrating op tuinpad of oprit

 

sintoedenrodezuid
2634